Rawsome

vegan • raw • organic

Kelpnoodle salade met pepersaus

Ingrediënten:

  • 2 zakken kelpnoodles
  • 1 cup cashewnoten
  • ¾ cup water
  • ½ tl peperkorrels
  • ¼ cup citroensap
  • 2 el edelgist
  • ½ tl zout

Bereiding:

Maak de zakken kelpnoodles open en giet het vocht af. Laat vervolgens deze noodles met lauw/warm water in een kom staan met 2 el citroensap erbij. Zo worden de noodles wat zachter. Maak vervolgens de pepersaus.

Je kunt voor dit recept verschillende machines gebruiken. Het werkt het fijnst met een (kleine) blender. Meng hierin alle ingrediënten van de saus door elkaar. Bij gebruik van een keukenmachine blijft het mengsel wat meer korrelig.

Giet vervolgens de kelpnoodles af. Zorg ervoor dat je de noodles goed uitknijpt, zodat het vocht eruit is. Voeg de saus toe aan de noodles.

Voeg naar smaak nog diverse rauwe, gesneden groenten, kiemen en olijven toe. Strooi er een beetje edelgist over, voor een hartige, ‘kazige’ smaak. Enjoy!

Groentespaghetti

Met zoet-pittige dressing

Keukenbenodigdheden:
• Spirali
• Keukenmachine

Ingrediënten:
•  3 grote wortels, 1 koolrabi en 1 biet
Schil de groenten.  Gebruik vervolgens de Spirali om er spaghetti van te draaien en doe deze groenten in een grote kom.

Dressing:
• ¼ cup olijfolie
• 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
• ¼ teen knoflook
• 1 a 2 eetlepels citroensap
• 2 eetlepels bragg liquid animos (of shoyu of tamari)
• Halve ‘stengel’ bosui

Bereidingswijze
Meng de ingrediënten in een kommetje en voeg dit bij de kom met groenten. Smullen maar!
NB: in de zomer is er weer volop courgette in Nederland. Deze kan ook prima gebruikt worden in een Spirali!

Pastinaak-wortelsoep

Ingrediënten:

  • 2x prei
  • 2x ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl kurkuma
  • Snuf cayenne
  • 2 cm gember klein gesneden
  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram wortel
  • 1 bos koriander
  • Bragg Liquid Aminos (of tamari/shoyu)

Bereiding:

Snijd eerst de prei, ui en knoflook en fruit deze in kokosolie met een scheut Bragg Liquid Aminos , 3 schepjes tuinkruiden en 2 tl zout.
Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat het even zo fruiten.

Voeg daarna ongeveer 1,5-2 liter water toe en laat het geheel ongeveer 25-30 minuten koken. Als de pastinaak lekker zacht is, mag de soep gepureerd worden. Voeg dan pas koriander toe.

Pureer de soep helemaal glad. Voeg wat extra water toe als het dik of klonterig blijft.

Detox-smoothie

Met Chlorella

Dat Chlorella goed voor je is, heb je al kunnen lezen. Wij verkopen bij Rawsome zowel tabletten als de poeder.

De tabletten zijn klein en glad en daardoor makkelijk in te nemen.

Je kunt natuurlijk ook voor poeder gaan en deze verwerken in je smoothie:

Ingrediënten:
• 1 appel
• 250 ml kokos (rijst) melk
• 1 el hennepzaad
• 1 el havermout
• Handje spinazie
• Handje munt


Mixen maar!

Lijnzaadcrackers

Een uitgebreid kruidig recept waarmee je de lekkerste lijnzaadcrackers maakt!

Ingrediënten:
• 2 cups zonnebloempitten • 1 cup gemalen lijnzaad • 2 el citroensap
• 1 el ahornsiroop • 2 el tamari • 1 el komijn
• 1 el uienpoeder • 2 tl knoflookpoeder • 1 tl gember
• 1 tl kurkuma • 1 tl oregano • ½ tl zout
• ½ tl cayennepeper • 1 ½ cup water

Een handje verse koriander en een handje verse basilicum.

Bereiding:
• Mix alles behalve basilicum en koriander in de keukenmachine
• Voeg koriander en basilicum na even draaien van de machine erbij zodat je wat groene stukjes blijft zien in het mengsel
• Verdeel het mengsel over 3 sheets. Maak er een dun laagje van en verdeel je laagje met de spatel in 16 stukjes. Zet deze in de droogoven op 42 graden. Droogtijd ongeveer 20 uur, halverwege de tijd kunnen de crackers gedraaid worden.

Raw ‘Macaroons’

Keukenbenodigdheden
Keukenmachine, rond koek stekertje (of klein glas om mee uit te steken).

Ingrediënten koekje (onder en bovenlaag)
1 cup dadels, 1/2 amandelen, 1/2 pecannoten, Snufje zout. Als het mengsel niet genoeg plakt een tl water toevoegen.

Bereidingswijze:
Voeg alle ingrediënten samen in de keukenmachine en mix tot het een plakkerige massa word. Maak kleine balletjes en druk deze plat, steek er een mooi rondje uit, herhaal totdat je een gelijk aantal hebt. Zorg dat de koekjes ongeveer 1cm dik zijn.

Ingrediënten crème
1/4 cup geweekte cashewnoten (min 2uur geweekt), 1/4 cup kokoswater, 2 dadels, 1/4 tl vanille poeder en 1,5 el gesmolten kokos olie.

Verder om te kleuren:
1 El bietensap (hoe meer bietensap, hoe donkerder), 1 El cacao poeder
Bereiding: mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een crème.  Proef of de crème op smaak is. Verdeel het mengsel in drie porties en maak drie verschillende kleurtjes macaroons. Bij 1/3 voeg je bietensap toe, bij 1/3 cacaopoeder en 1/3 laat je het mengsel zoals het is.

Pak een rondje en bestrijk met 1 cm dikke laag van de crème en leg daarop het volgende rondje.

Herhaal tot alles op is. Zet koel weg.

Chufa Energy Bar

Een lekker verantwoorde en notenvrije snack, gemaakt van glutenvrije havervlokken, sinaasappel, kokos en cranberry.

Ingrediënten:
• 1 cup gepelde chufa’s
• 1 cup havermoutvlokken
• ½ cup dadels
• ½ cup cranberries Schil van
• 1 sinaasappel Sap van
• ½ sinaasappel
• ½ cup kokosrasp
• Rasp van verse gember (ongeveer hoeveelheid van ½ tl)
• Snufje cayennepeper
• Snufje kaneel
• Snufje kardemom

Bereiding:
Maal de chufa’s wat kleiner in de keukenmachine.

Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat dit tot een mengsel draaien tot het plakt.

Recept: Karamelsaus

Een overheerlijke, makkelijk te maken zoete dip! We werken ook bij dit recept weer met onze cups.

Ingrediënten:
• ½ cup water
• 1 cup dadels
• 1/3 cup gesmolten kokosolie
• 1 ½ el vanille extract
• Snuf zout

Alle ingrediënten met elkaar mengen in een keukenmachine en klaar is je saus!

Tip 1: mochten de dadels hard zijn, laat ze dan even weken in water.
Tip 2: mocht je meer van een gezouten karamel houden kun je er meer zout aan toevoegen, ongeveer een theelepel.

Recept: Watermelon

WORK-IT WATERMELON

Een verfrissende smoothie met watermeloen! Een watermeloen bestaat voornamelijk uit water (meer dan 90%!). Het ideale fruit om in de zomer van te genieten. Het enige wat je nodig hebt voor dit recept is amandelmelk, cashewnoten, eiwitpoeder en watermeloen. Snij de watermeloen in stukjes en stop ze met de rest van de ingrediënten in de blender, klaar!

Benodigdheden:
• 200 ml amandelmelk
• Handje cashewnoten
• ½ schep eiwitpoeder
• 150 gram watermeloen (flinke hand)

Tip: Maak je smoothie met plantaardige proteïne van Lifefood en Sunwarrior, te koop bij Rawsome.

Recept: Green Superboost

De Green Superboost bevat heel veel groen. Door de toevoeging van deze groene planten en algen zit het boordevol chlorofyl. Chlorofyl is een belangrijke stof voor ons bloed, het helpt je lichaam in evenwicht te brengen en heeft een reinigende functie.

Ingrediënten:
• ongeveer 300 ml kokoswater
• hand spinazie
• 1/2 avocado
• schijf citroen
• handje munt
• 1 theelepel ZEN chlorella
• 1 cupje bevroren tarwegras (of maak met je eigen juicer een vers shot tarwegras en voeg deze toe)

Recept: Dadel Bonbon

Een klassieker in ons ‘Sweets’ assortiment: de dadel choco bonbon!

Ingrediënten:
• 2 1/2 cup dadels
• 5 el cacao
• 2 el hennepzaad
• 4 el gesmolten kokosolie
• 2 tl kaneel
• 1 tl gember
• 1/2 cup hazelnoten
• Snufje zout en peper

Bereidingswijze:
Voeg alle ingrediënten samen in de keukenmachine en mix tot het een plakkerige massa wordt. Speel met de kruiden, voeg niet gelijk alle hoeveelheden toe, zo kan je het mengsel naar wens op smaak brengen. Je kunt verder nog andere kruiden toevoegen, zoals kruidnagel, nootmuskaat of kardemon.

Recept: Guacamole

Mexican rawfood! Deze heerlijke guacamole met frisse mango maak je in een handomdraai. Samen met onze cashew tapenade een originele dip bij jouw vegan toastjes en borrel!

Keukenbenodigdheden:
(Kleine) keukenmachine ( met s-blade) of staafmixer

Ingrediënten:
• 2 rijpe avocado’s
• ½ rode ui (of 1 kleine rode ui)
• ½ mango
• Sap van 1 citroen
• Handje koriander

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en klaar is je simpele maar smaakvolle tapenade

Recept: Gembershot

Het griepvirus heerst al een geruime tijd. De combinatie van gember en citroensap in een gembershot vormt een echte weerstandbooster. Gember helpt je lichaam te ontdoen van gifstoffen doordat het de stofwisseling en de bloedcirculatie stimuleert. Daarnaast kan het shotje een snufje cayennepeper bevatten (op aanvraag): dit gaat misselijkheid tegen en kan verlichtend werken bij koorts. De combi van deze drie ingrediënten maakt dat dit het beste shot is tegen verkoudheid en griep!

Ingrediënten:
• 2 cm biologische gember
• Halve citroen
• Snufje cayennepeper

Bereiding:
Slowjuice de gember en de (geschilde) citroen en voeg optioneel een snufje cayennepeper toe.

 

Recept: Pompoensmoothie

Pompoen, een natuurlijke ontstekingsremmer, is een supergezonde groente die onder andere rijk is aan vitamine A. Ook bevat de oranje superfood veel omega 3-vetten die goed zijn voor de werking van de hersenen. Het perfecte ingrediënt voor een overheerlijke najaarssmoothie of juice. Juist in het najaar is het lekker om een smoothie voor jezelf te maken met verwarmende kruiden. Pompoen mag hierin natuurlijk niet ontbreken!

Smoothie voor 1 persoon (1 groot glas)
Voor een romige pompoensmoothie met chai kruiden heb je het volgende nodig:
150 ml amandelmelk (ander soort melk is ook mogelijk)
100-150 gram geschilde pompoen (mocht je geen krachtige blender hebben, week dan de pompoen een aantal uur in warm water)
1 eetlepel chai kruiden (een pittige variant is lekker, maar je kunt ook een andere samenstelling in kruiden kiezen)

Voor een wat meer romige en zoete smaak kun je de volgende ingrediënten toevoegen:
1 kleine banaan
2 dadels

Doe alle ingrediënten in de blender en binnen een paar minuten heb je een heerlijke najaarssmoothie!

Recept: Raw Chocolate

Keukenbenodigdheden:
• (kleine) keukenmachine/staafmixer

Ingrediënten:
•  ½ cup gesmolten kokosolie
•  1/3 cup ahornsiroop
•  ½ cup rauwe cacaopoeder
•  1 tl vanille-extract
•  snufje himalayazout

Bereidingswijze:
Kokosolie, ahornsiroop en vanille-extract mengen. Daarna cacaopoeder en zout erbij mengen. Mocht het mengsel erg bitter zijn, kan er nog wat ahornsiroop toegevoegd worden Vervolgens kun je kiezen om onderstaande vullers toe te voegen. Deze kunnen tevens gemengd worden in de keukenmachine, of tijdens het vullen apart bijgevoegd worden. Vullers: citroen en zeezout, gember en kokos, cacaonibs, rozijnen of cranberries.

Dit mengsel kan vervolgens in siliconen (ijsklont)vormpjes gegoten worden. Het mengsel kan in de vriezer of in de koelkast gezet worden. Als je snel wil genieten van lekkere chocolaatjes is de vriezer de uitkomst.

Recept: Cashew Tapenade

Voor deze Cashew tapenade heb je het volgende nodig:
• 1,5 cup/kopje cashewnoten (het liefste minimaal 2 uur geweekt)
• ½ cup/kopje water
• 1 teentje knoflook
• 1 theelepel zout
• 1 snufje peper
• ½ theelepel citroen

Meng in een kom de volgende ingrediënten:
• 1 eetlepel (milde Franse) mosterd
• 1 eetlepel appelazijn
• 1 theelepel kurkuma

Meng de cashewnoten met water, knoflook en zout in de keukenmachine. Giet dit mengsel vervolgens in een kom en voeg handmatig de mosterd, appelazijn en kurkuma toe. Deze tapenade smaakt heerlijk bij een salade of heerlijk als tussendoortje op een cracker!Dit recept is het makkelijkst te maken in een keukenmachine met een zogenaamd S-mes. Mocht je deze niet hebben, werkt het ook met een blender; dan wel iets meer vocht toevoegen en de noten eerst klein maken. Ook een staafmixer is een prima vervanger.